Cakes en voedselverspilling

Goed, je gaat een cake bakken. Dan staat er vaak in het recept dat je zelfrijzend bakmeel nodig hebt. Dus je gaat naar de winkel en schaft dat aan. Je bakt je cake en vervolgens blijft het pak  bakmeel maanden in onbruik. Wanneer je weer eens een cake wilt bakken gebruik je natuurlijk de rest van het pak. Maar wat is dat nu? Je cake rijst niet! Nogal wiedes, want het rijsmiddel in je pak is uitgewerkt. Een open pak zelfrijzend bakmeel is namelijk maximaal 2 maanden houdbaar. Dus de niet gerezen cake kan de vuilbak in.

Bak je nou wel elke maand een cake of twee, dan is zo’n pak natuurlijk binnen 2 maanden op. Dan is de vraag niet meer of je aan voedselverspilling doet, maar of je aan geldverspilling doet. Want zo’n pak zelfrijzend bakmeel is duurder in aanschaf dan een pak bloem. En bloem heb je toch wel in huis.

Wat is zelfrijzend bakmeel

Eigenlijk is bakmeel niets anders dan bloem met een rijsmiddel. Namelijk bakpoeder. Het is dus een pak bloem met een zakje bakpoeder waar je in de winkel veel geld voor neerlegt. Toegegeven, het is makkelijk om ’t direct te kunnen gebruiken. Maar aan de andere kant ga je geen cake bakken als je in een hurry bent. Dus waarom zou je niet een extra handeling doen om ZELF je bakmeel te maken? Zo weet je tenminste zeker dat je bakmeel nog rijst. En je bent ook nog eens goedkoper uit!

Hoe doe je dat, zelfrijzend bakmeel maken.

Je hebt bloem, bakpoeder en zout nodig. Om verspilling tegen te gaan kan je het beste steeds de benodigde hoeveelheid maken. Dan is het steeds vers en werkt je bakmeel.

Meng ongeveer 110 gram bloem met 5 gram (1tl) bakpoeder en 1/2 tl zout.

Dat is het. Hoe makkelijk wil je het hebben? Natuurlijk kan je zakjes bakpoeder gebruiken. Open zijn die ook tot 2 maanden houdbaar. Maar ook bakpoeder is makkelijk zelf te maken! Dat doe je met wijnsteen en baking soda. En met baking soda kan je ook weer je huis schoonmaken…


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *