Zelf pasta maken (vervolg)

image

Gisteren wilde ik zelf raviolikussentjes met kipgehaktvulling maken. De vulling was goed gelukt, maar de pasta is jammerlijk mislukt. Omdat ik het zonde vind om eten weg te gooien, én omdat ik mij verdorie niet door een stom stuk deeg uit het veld laat slaan, ga ik vandaag opnieuw de uitdaging aan.

Leren van je fouten

imageEerst ga ik eens denken over wat er mis is gegaan. Normaliter zeef ik de bloem voor pasta niet en dat had ik gisteren wel gedaan. Wellicht was het lauwe water te warm (ik had het best koud toen ik de temperatuur checkte met mijn vingers) of misschien gebruikte ik te veel water. Voor zo’n “simpel” recept zijn dat veel variabelen.

Recept

imageIk besluit om deze keer de 300 gram bloem niet te zeven (staat ook niet in het recept). Ik heb het warm, dus een 1/4 liter lauw water is écht lauw (geen ijskoude vingers om de temperatuur te voelen). Tenslotte gooi ik het water niet ineens bij de bloem, maar roer eerst de 2 eetlepels olie en een theelepel zout erdoor, en dan scheutje voor scheutje het water. Ondertussen wordt het deeg van een dusdanige substantie dat het niet meer te roeren valt, dus ga ik kneden. Wanneer het een mooie soepele niet te droge en niet te natte bol is, leg ik hem terug in zijn kom en verban hem afgedekt (voorkomt uitdrogen) voor minimaal een uur naar de koelkast.

Pasta maken is eitje…

imageWederom schroef ik de pastamachine op zijn plaats, haal het deeg uit de koeling en snij het in 2 gelijke delen. Eén deel haal ik stukje voor stukje door de pastamolen heen tot er een paar hele dunne lappen zijn ontstaan. Daarvan leg ik op de ene helft kleine bolletjes gehakt, maak het deeg een beetje nat en leg de andere helft er voorzichtig op. Beetje aandrukken zodat er geen lucht meer in het deeg zit en met een vormpje de raviolikussentjes uitsteken. Laten drogen op een koele plaats (er zit tenslotte gehakt in…), paar minuten koken en lekker smullen! Totaal 18 kussentjes. De andere helft van het deeg haal ik een paar keer door de eerste stand van de machine, vouw het in drie en pak het in plastic folie. Eens kijken hoe lang het in de koelkast te bewaren is om er verse pasta van te maken.

…maar kost wel tijd

imageOké, oké, oké. Ravioli maken is inderdaad een eitje. Het is ook erg leuk om te doen. Maar met het uitrollen van het deeg en de kussentjes maken ben je toch gauw een uurtje bezig. Nu denk ik wel dat hoe vaker je het doet, hoe handiger je wordt dus dat de bereidingstijd zal afnemen. Vroeger deed ik ook erg lang over brood bakken, maar door de ervaring wordt het steeds makkelijker.

 

Categorieën: recepten

0 reacties

Zelf maken: polpette – kleine Italiaanse gehaktballetjes – de keuken van Kniedelius · 27 oktober 2017 op 15:16

[…] de polpette en saus met vers geraspte kaas. Lekker met pasta, stokbrood of zelf gebakken […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *