Dagelijkse boodschappen

Het is het einde van de dag. Met een mandje aan je arm en een lichte trek betreed je de plaatselijke grootgrutter. Allemaal lekkere en makkelijke dingen staren je vanuit de schappen aan. Nu moet je gaan bedenken wat je wilt eten. Koken? Echt niet. En je pakt een kant en klare salade (oké, mét 35% korting sticker). Misschien heb je wel zin om te koken. Je pakt een bloemkool (nee, die zijn écht niet kleiner te verkrijgen), een verpakking met twee worstjes en voor het gemak een zakje geschilde krieltjes die je alleen nog maar hoeft te bakken. Helaas zijn die verpakkingen ook niet kleiner…

De volgende dag herhaalt dit principe zich. O ja, je had nog worstjes en bloemkool. Ja dûh, ik heb geen zin om twee dagen hetzelfde te eten. En de dag daarna ben je die dingen allang weer vergeten.

Herkenbaar? Bij Kniedelius is het zo een tijdje gegaan. Totdat het punt bereikt was om in te zien dat goed materiaal in de groenbak belande. Oké, het wordt toch gerecycled? Natuurlijk. Maar toch gooi je eten weg. Eten waar (zoals tegen mijn moeder werd verteld) duizenden Afrikaanse kindertjes op af zouden springen. En wanneer je het naar je portemonnee zou trekken: je betaalt gewoon dubbel zo veel voor dat ene worstje. Zonde toch?

De moeder van Kniedelius werkt al decennia met een menulijstje. En zoals het een goed kind betaamt: eerst verzet je je er tegen, dan probeer je het uit nieuwsgierigheid uit om het vervolgens te omarmen.

Hoe maak je een menuplanning

Een menuplanning maken is op zich niet moeilijk. Je schrijft de dagen van de week op, kijkt of je afspraken hebt die rond etenstijd gepland staan en past daar je maaltijden op aan. De stiefzoon van Kniedelius heeft op donderdag altijd hockey training. Die moet dus om acht uur kunnen eten. Dan wordt er dus geen pasta met vongole gegeten, maar een lekkere soep die makkelijk weer opgewarmd kan worden. En die pasta eten we dan een dag later. Om niet week in week uit hetzelfde te eten, is het zaak dat je ongeveer tien basis recepten hebt waarbij de ingrediënten bij minimaal 2 recepten terugkomen. Uiteraard afhankelijk van de houdbaarheid van de producten. Want een halve sla verlept natuurlijk sneller dan winterwortels. Dus bedenk wat je met ijsbergsla voor je taco’s kan doen. Bij de Keuken ligt het een beetje aan de prijs van de sla wat er mee gebeurt: in de winter zijn de zakjes sla goedkoper, maar in de zomer wordt er gewoon een hele krop gekocht. Die gaat dan in de sla, bij de wraps en dan houdt mijn fantasie ook op. Hierdoor beland de sla vaak nog in de groenbak of het konijnenhok. Iemand nog een leuk recept met sla? Slasoep?

De menuplanning is gemaakt, en dan?

Je weet nu wat je die week gaat eten. Soms weet je al wat je op een bepaalde dag eet. De man van Kniedelius heeft er nog wel eens een handje van om opeens te zeggen dat we vanavond een kapsalon eten. Een dag niet koken? Yeah!!! Vandaar dat er altijd een dag is waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van producten uit de voorraadkast. Die kunnen dan lekker blijven staan en er wordt geen eten weggegooid. Maar dat geheel terzijde.

Je weet dus wat je gaat eten. Maak dan een boodschappenlijst. Besluit je één keer per week je boodschappen te doen, maak die lijst dan zo volledig mogelijk. Dus ook de karnemelk voor de lunch en de yoghurt voor ontbijt. Wil je toch vaker per week bij de grootgrutter op bezoek, deel je lijstje dan logisch in. Kniedelius doet één keer per week de boodschappen, dus geen idee hoe je dat moet doen.

De voordelen van een menuplanning

Voordeel 1: je weet wat je eet. Je hoeft niet meer dagelijks na te denken wat je nú weer moet eten.

Voordeel 2: omdat je weet wat je eet, kan je ook voordeliger boodschappen doen. staat er op je planning dat je worstjes eet, dan kan je bedenken wat je met het andere worstje gaat doen. en die overgebleven halve bloemkool, daar kan je ook een soep van maken, of rauw als lunch eten.

Voordeel 3: je bespaart harde euro’s

Voordeel 4: je gooit geen eten weg

Voordeel 5: als je van te voren weet wat je eet, ben je minder tijd kwijt in de supermarkt. Wellicht kies je er zelfs voor om één keer in de week boodschappen te gaan doen, dan ben je er voor de rest van de week helemáál van af!

Aan de slag met een menuplanning

Je zal merken dat het in het begin een lastig karweitje is. Vooral als je nog niet echt veel recepten hebt om uit te kiezen. Ga eens terug naar toen je nog thuis woonde: wat aten jullie toen. Zijn die recepten nog ergens? Vraag aan vrienden wat zij voor lekkere recepten hebben en schrijf ze op. In de Keuken staat een kleine meter aan kookboeken, maar één daarvan is een A5 dummy gevuld met gespaarde recepten van vrienden, uit de allerhande, zelfbedachte of van de moeder van Kniedelius.

Probeer in het begin niet te ingewikkeld te doen. Koop je een keer te veel, jammer dan. Blijf proberen tot het voor jou werkbaar is. Daar gaat een tijdje overheen, maar je zal zien dat het over een maand al veel makkelijker gaat.

je bent nu bij stap 3: voedselverspilling
– lees wat jij kan doen om voedselverspilling tegen te gaan! –

Categorieën: zo begin je

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *