Verse gist

imageVerse gist kan je bij de bakker kopen, maar vind je makkelijker bij de Marokkaanse en Turkse winkeltjes. Ook kan je het soms in een koelschap bij de supermarkt vinden. Bij de Plus ligt het dan bij de gebaksafdeling. Voor dertig cent ben je in het bezit van een vierkantje gist van 3x3x3 cm. Let wel even op de houdbaarheidsdatum: het moet nog minstens 2 weken mee kunnen. Als je het blokje koopt is het een soort beige, sponzige klei en ruikt fris. Bewaar het maximaal 2 weken met plastic folie afgedekt in de koelkast. Is het blokje bros, kruimelig en grijs (en ruikt het naar 6 weken gedragen sokken), gooi het dan maar weg. Je schijnt het te kunnen invriezen, dan is het 6 weken houdbaar. Verbrokkel het bij gebruik in een kommetje lauwwarme vloeistof dat niet warmer is dan 30 graden. Bij hogere temperatuur gaat het dood.

Gedroogde gist

imageGedroogde gist is verse gist dat gedroogd is. Je koopt het in pakjes van 11 gram. Gedroogde gist laat je ongeveer 10 á 15 minuten weken in lauwwarm water met een beetje suiker. Het water mag niet heter zijn dan 41 graden, anders gaat het gist dood.

Instant gist

imageOok instant gist is gemaakt van verse gist, maar is poreuzer dan gedroogde gist. Het hoeft niet geweekt te worden in water maar kan direct bij het meel. Zelf laat ik het wel weken, dan weet ik ook zeker dat het gist nog werkzaam is. Zorg er wel voor dat je pas later het zout toevoegt, anders gaat het gist dood. Ook hier mag het water niet warmer zijn dan 41 graden. Instant gist kan je in zakjes bij de supermarkt kopen, maar als je vaker dan 2x per week gist gebruikt, is het voordeliger om een pak gist te kopen. Zelf gebruik ik de pakken instant gist van Bruggeman van 125 gram. Daar doe ik ongeveer twee maanden mee. Bewaar het in de koelkast in een afgesloten bakje: hoe meer lucht er bij komt hoe zwakker het gist wordt.

Categorieën: blogrecepten

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *