Zelf maken: tomatensaus voor pasta

Natuurlijk, je kunt kiezen voor tomatensaus uit blik. Maar wist je dat je heel makkelijk zelf tomatensaus voor pasta kunt maken? Wel zo handig, want je hebt precies genoeg! Maar als je toch bezig bent, maak dan meer, want tomatensaus invriezen is wel zo makkelijk.

Welke tomaten worden gebruikt is afhankelijk van het aanbod. Het is wel belangrijk dat het rijpe tomaten zijn. Koop je die harde tomaten bij de supermarkt, laat ze dan gerust een week (of twee) liggen om te rijpen. Let even op, een tomaat bewaar je buiten de koelkast! Het is ook niet erg als je tomaten tegen over rijpheid aanzitten, deze tomatensaus is juist fantastisch om voedselverspilling tegen te gaan. Dus heb je in de aanbieding van die leuke cherrytomataatjes gekocht en niemand eet ze, dan kunnen die hup, de saus in.

Onderstaand recept is voor een tomatensaus voor 3 personen. De familie van Kniedelius eet er vaak gehaktballetjes met pasta bij. Maar je kan er ook tonijn doorheen doen, of gebakken kipfilet. Of zonder vlees natuurlijk! Wil je meer, verdubbel dan het recept.

Recept voor tomatensaus

Dit heb je nodig

Voor 3 personen

  • 4 middelgrote tomaten
  • 1 blik gepelde tomaten á 400 gram (hoeft zeker geen fancy merk te zijn)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • kruiden naar keuze: oregano, dragon, peterselie, basilicum
  • naar smaak zwarte peper, zout, chiliflakes
  • (eventueel een blikje tomatenpuree als je de saus te dun vindt)

Hoe maak je tomatensaus

Voorbereiding

  • snijd de ui in ringen
  • snijd de tomaten in vieren
  • open het blik gepelde tomaten

Bereiding

  • verwarm de pan voor op hoog vuur
  • voeg een scheut olie toe, verdeel over de bodem en wacht tot deze warm is
  • voeg peper en zout toe, roer even en zet het vuur wat zachter
  • bak de uit glazig
  • voeg de tomaten toe
  • giet de gepelde tomaten in de pan
  • pers het knoflookteentje boven je saus uit
  • laat een kwartiertje zacht pruttelen
  • met de (staaf)mixer mix je alles tot een gladde saus
  • als je het te dun vindt, voeg dan een beetje tomatenpuree toe
  • kruid af met bijvoorbeeld dragon

Ondertussen

Ondertussen kook je de pasta en bak je het vlees wat je er bij wilt eten. Of je trekt een blikje vis open…

Tomatensaus invriezen

Heb je een dubbele of zelfs driedubbele portie tomatensaus gemaakt? Laat dan het gedeelte dat je niet eet afkoelen. Schenk het over in bakjes, deksel er op en het kan zo voor 3 maanden in de vriezer. Laat het een dag van te voren ontdooien in de koelkast en je saus is klaar voor gebruik!


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *