Goed onderhoud van een manuele gehaktmolen

Schoonmaken van een gehaktmolen - 4 tips voor goed onderhoudDe vader van Kniedelius is zo’n man die na elke klus schoonmaakt. Dus als klein meisje werd er al vroeg op gehamerd om kwasten uit te spoelen. En zagen worden in de schuur op geborgen. Anders gaat het roesten en moet je heel veel moeite doen om de boel schoon te krijgen bij een volgend gebruik.

Als je zelf gehakt maakt, hoor het schoonmaken van een gehaktmolen er helaas ook bij. En wanneer je dat op de juiste wijze doet heb je heel erg lang plezier van je gehaktmolen.

Sta je op het punt  een manuele vleesmolen aan te schaffen als een Porkert of een Westmark? Denk dan even goed na over het onderhoud. Weet je nog helemaal niet waar je op moet letten, lees dan ook het blog Hoe kies je een gehaktmolen? 4 tips waar je op moet letten.

Tip 1: Gebruik geen vaatwasser

Een Porkert en Westmark zijn gemaakt van vertint gietijzer. Dat houdt in dat het ten zeerste wordt afgeraden het apparaat in de afwasmachine te wassen. Elke keer als je gehakt hebt gemaakt moet je de vleesmolen handmatig afwassen. Op zich is dat niet zo’n probleem. Maar als je dit niet ziet zitten, kan ik je aanraden een ander merk te kopen. Doorgaans kom je dan direct in de elektrische molens. Maar zelfs het hulpstuk van kitchen aid om gehakt te maken kan niet in de afwasmachine.

Tip 2: Was de vleesmolen direct af

Heb je geen zin of tijd om na het gehakt draaien je machine schoon te maken? Dan heb je de volgende dag een zware klus. Al het vlees is nu opgedroogd en alleen met lang weken en boenen krijg je de boel weer schoon. Denk aan een pan met restjes zuurkool, stamppot of rijst. Je moet veel meer je best doen om de pan  schoon te krijgen, ondanks dat je ‘m alsnog laat weken. Het devies: na gebruik direct in een sopje zetten.

Kniedelius houdt niet van waterverspilling. Dus vul je gootsteen met een laagje heet water van 10 centimeter. Beetje Klok erbij en direct na gebruik (dus nog voor je gaat eten) de machine uit elkaar halen en de onderdelen even laten weken. Daarna kan je gemakkelijk al het gehakt weghalen met een afwasborstel of zachte spons. Gebruik géén RVS of schuurspons! Daar kan het gietijzer niet tegen. Anders dan het omhulsel, zijn de gaatjesschijf, het mesje, de buitenste ring van de draaimolen en de schroefdraad van het sluitstuk van staal en wel schoon te maken met een RVS spons. Je kan ook een tandenstoker gebruiken om het vlees uit de schroefdraad te krijgen. De gaatjes van het schijfje waar het gehakt uit komt zullen vol met vlees zitten. Met de afwasborstel krijg je deze er goed uit.

Tip 3: Droog de vleesmolen direct af

Na het afwassen droog je direct de vleesmolen met een theedoek af. Laat het nog wat nadrogen aan de lucht op een droge plek.

Laat je na het afwassen het apparaat aan de lucht drogen zonder het eerst af te drogen, heb je grote kans is het zeker dat de stalen delen een roestlaag gaan vormen. Helaas is deze lastig te verwijderen. In uiterste nood kan je hier een rvs schuurspons voor gebruiken.

Tip 4: Invetten

Om roesten tegen te gaan en de boel wat gesmeerder te laten lopen, vet je daarna de stalen delen licht in met zonnebloemolie.

Bonustip

Als je de doos nog hebt, bewaar daar dan  je machine in. Er zwerven geen onderdelen door de keuken. En de machine neemt minder kastruimte in.

Categorieën: schoonmaken

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *