Simpel recept: hartige perentaart met gorgonzolaDe moeder van Kniedelius maakt al jaren goede sier op feestjes en picknicks met haar simpele recept hartige perentaart met gorgonzola. Zij maakt de taart met bladerdeeg, maar dat vind Kniedelius zelf niet zo lekker. Zij gebruikt voor de perentaart deeg voor hartige taart. Ook Kniedelius vraagt zich soms af welke peren voor perentaart gebruikt gaan worden. Meestal zijn dat voor het gemak peren uit blik. Maar goede rijpe conference peren kunnen natuurlijk ook. Beetje afhankelijk van het seizoen en de prijs van de (buitenbeentjes)peren.

Wat zit er in een hartige perentaart?

een stuk gorgonzola van ongeveer 150 gram
200 gram creme fraiche
een scheutje melk
2 eieren M
1 midiblik peren op sap (dat zijn ongeveer 8 halve peertjes)
5 plakjes deeg voor hartige taart
een quichevorm
een klein beetje olie
zwarte peper naar smaak

Hoe maak je perentaart

Voorbereiding

  • laat de plakjes bladerdeeg los van elkaar in een kwartiertje ontdooien
  • laat de peren uitlekken (vang het sap op, dit kan je weer gebruiken in een smoothie ofzo) en snijd ze in plakken
  • verwarm de oven voor op 200 graden
  • vet de quichevorm in met een klein beetje olie

Bereiding

  • snijdt of breek de gorgonzola in blokjes van 1-2 centimeter (niet moeilijk doen, het is niet erg dat er grote en kleine stukken zijn, het smelt toch wel)
  • kluts de eieren, creme fraiche en melk goed door elkaar
  • bekleed de vorm met het bladerdeeg en prik er met een vork gaatjes in
  • verdeel de gorgonzola over de bodem, schik de partjes peer en giet tenslotte het eimengsel hierover
  • eventueel bestrooien met peper (de gorgonzola is al zout van zichzelf, dus pas op met extra zout toevoegen)
  • bak de taart in ongeveer 35 minuten
  • laat de taart een half uurtje afkoelen voor je ‘m aansnijdt

Wil je ‘m uit de vorm meenemen? Laat hem dan helemaal afkoelen, anders komt ‘ie in stukjes aan.
Zowel warm als koud is deze hartige perentaart met gorgonzola lekker met een frisse tomatensalade!


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *