Vlaamse waterzooi

De meningen lopen uiteen wat échte Vlaamse waterzooi is. Is het met vis of met kip en komt het dan uit Brussel of uit Gent? Wat het antwoord ook moge zijn, waterzooi is ontzettend lekker en makkelijk te maken.

Recept voor waterzooi

Dit heb je nodig

voor 2 (of 3) personen

  • 5 dunne preien (geloof me, dikke prei is niet lekker in dit gerecht)Recept voor echte vlaamse waterzooi ingrediënten
  • vastkokende aardappels: 8 kleintjes of 6 middelgroot (maar neem er nooit meer dan dat je normaal gesproken eet, dat zou onzin zijn)
  • 2 (of 3) kipfilets
  • bekertje crème fraîche
  • kokosolie (boter of een andere olie is ook goed)
  • 200 ml bouillon (groente, kip, vis, rund, wat je hebt), of een mengsel van bouillon en witte wijn
  • 5 plakjes rauwe ham
  • bosje dille
  • peper en zout

Hoe maak je waterzooi

voorbereiding

  • Je hoeft de aardappels niet te schillen, maar het kan wel. Laat je zRecept voor echte vlaamse waterzooi ingrediëntene in hun schilletje, boen ze dan grondig onder water om aarde te verwijderen. Snij ze in stukken van ongeveer 4×4 cm, spoel ze af en droog ze met een schone keukendoek.
  • Snij zo veel mogelijk groen van de prei en snij de witte stukken in stengels van 4 centimeter. Was ze en laat ze uitlekken of dep ze droog.
  • Hak het bosje dille grof
  • Snij de rauwe ham in grove stukjes

bereiding

  • Laat een pan met dikke bodem goed warm worden
  • Voeg een eetlepel kokosolie aan de pan toe
  • Wanneer het gesmolten is voeg je peper en zout naar eigen smaak toe
  • Zet je warmtebron lager en voeg de aardappels toe. Goed roeren tot de aardappels een heel lichtbruin kleurtje hebben.
  • Voeg dan de prei toe en laat deze meebakken. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  • Giet dan scheutje voor scheutje de bouillon er bij. Blijven roeren.
  • Wanneer dat warm is voeg je de crème fraîche toe. Roeren tot een mooie soep.
  • Leg de vis er op en laat ongeveer 8 minuten op halfzacht vuur meekoken.
  • Haal van het vuur, verdeel het over 2 borden en bestrooi royaal met dille en rauwe ham

Eet smakelijk!

Variaties op waterzooiRecept voor echte vlaamse waterzooi ingrediënten

  • In plaats van kipfilet kan je ook vis of kipbouten gebruiken.
  • Je kunt ook wortels toevoegen.
  • Je kunt eventueel de helft van de bouillon vervangen voor witte wijn
  • In plaats van dille kan je ook peterselie gebruiken
  • Geen zin in aardappels? Vervang ze door lekkere broodjes die je in de soep doopt

 

Categorieën: recepten

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *