Als je (on)regelmatig bakt zie je in recepten vaak termen langs komen als bakpoeder, baksoda, natriumcarbonaat of wijnsteenzuur. Voordat je al die dingen aan gaat schaffen legt Kniedelius je haarfijn uit wat alles is. Sterker, met een paar ingrediënten kan je zelf bakpoeder maken!

Bakpoeder

Kennen we onder de volgende namen: bakpoeder, baking powder, backpulver of Backin. Je koopt bakpoeder in kant en klare zakjes of potjes bij de supermarkt. Drie of vier zakjes verpakt in plastic waar altijd nét teveel in zit. Dus dat laatste beetje gooi je maar weg. Of je bewaart het, maar tegen de tijd dat je het weer wilt gebruiken is het te oud. Wanneer je veel bakt loont het om deze pakjes links te laten liggen en zelf je bakpoeder te maken. Bakpoeder uit de winkel bestaat uit baksoda, een zuur bestanddeel,  antiklonter middelen en conserveringsmiddelen. Hierdoor is het lang houdbaars. Dit in tegenstelling tot zelfgemaakt bakpoeder: dat behoudt 2 maanden zijn werking.

Wijnsteen(zuur)bakpoeder

De namen wijnsteenbakpoeder en wijnsteenzuurbakpoeder worden vaak door elkaar heen gehaald. Ze schijnen onderling uitwisselbaar te zijn. Wijnsteenbakpoeder vindt je bij natuurvoedingswinkels. Het zit al kant en klaar in een potje. Voordeel: je hoeft zelf geen zuur meer toe te voegen. Het is namelijk een combinatie van baksoda en wijnsteen. Doordat je zelf af kan meten hoeveel je nodig hebt is het economischer in gebruik.

Baksoda

Kennen we onder de volgende namen (houd je vast): baksoda, baking soda, bakzout, sodium bicarbonate, natriumbicarbonaat, zuiveringszout, dubbelkoolzure soda of E500. Je vindt het steeds vaker in de supermarkt. Maar bij een toko is het zeker te verkrijgen! Baksoda heeft een zuur bestanddeel nodig om zijn rijzende werking in baksels te krijgen. Je kan dan denken aan karnemelk, azijn, citroen, citroenzuur, wijnsteen of yoghurt. Maar het zure dat baksoda nodig heeft zit ook in  honing, cacao, vruchten of rietsuiker! Baksoda reageert direct met het zuur. Dus voeg het zo laat mogelijk toe, anders verliest het zijn werking. Baksoda kan je trouwens ook uitstekend gebruiken bij het schoonmaken van je huis!

Wijnsteen(poeder)

Wordt ook nog wel eens “crème de tartar” of “cream of tartar” genoemd. Het is lastig te verkrijgen en wordt nog wel eens verward met wijnsteenbakpoeder. Let daarmee dus op! Het is het zure bestanddeel in wijnsteenbakpoeder. Het wordt dus pas een rijsmiddel als je het toevoegt aan baksoda. Wijnsteen kan je ook gebruiken voor frostings of in je merinques. Het is vrij van gluten en dierlijke producten.

Wijnsteenzuur

Of tartaric acid. Ook dit is lastig te vinden. Het is veel zuurder dan wijnsteen en je gebruikt het om kristallisatie van zelfgemaakte siroop tegen te gaan. Je kunt het ook gebruiken om home made jam of limonade te conserveren.

DIY bakpoeder

Zelfgemaakt bakpoeder bestaat uit twee ingrediënten: 2 delen wijnsteenpoeder en 1 deel baksoda. Lees ook eens hoe je zelfrijzend bakmeel kan maken.

Natuurlijk kan je elke keer dat je bakt het bakpoeder maken. Maar je kunt natuurlijk ook een wat grotere hoeveelheid maken. Het is 2 maanden houdbaar in een goed afgesloten pot. Maak dus niet teveel ineens hè!

Categorieën: DIYrecepten

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *