Maak een menuplanning

Huh?! Diegenen die mij kennen weten dat ik als planningscoach een duurzame levensstijl op na houdt. Ik maak mijn eigen wasmiddel, haal brood en groente zo veel mogelijk in zakjes van textiel en doe alles op de fiets en met het OV. Maar ik maak ook een menuplanning.

Voedselverspilling is in mijn keuken een hot item. Ik vind het verschrikkelijk om eten weg te gooien. Dus ja, ik ben heel ouderwets en doe mijn wekelijkse boodschappen met een lijstje. En een menuplanning. Want als je weet wat je eet hoef je eigenlijk nooit meer iets weg te gooien. En dat is beter voor je portemonnee én het milieu!

Hoe maak je een menuplanning?

Je hebt de makkelijke variant en een iets moeilijkere variant.

Kies je voor makkelijk, dan bedenk je 7 gerechten die je die week gaat eten. Je schrijft de ingrediënten op je boodschappenlijstje en klaar ben je.

Bij de iets moeilijkere variant kijk je nog eens naar je gerechten en de ingrediënten. Stel, je bent met twee personen en je wilt gevulde aubergine eten. Natuurlijk kan je dan bij de grootgrutter 2 aubergines kopen. Maar in mijn geval gaan we een stapje verder. Vanuit mijn duurzaamheidsprincipe koop ik geen losse aubergines bij de appie, maar buitenbeentjes. Er zitten ongeveer 4 van die paarse gevallen in een zak. Dus nu komt het moeilijke stukje. Door die extra aubergines weet ik dat diezelfde week nog een keer aubergine gegeten wordt. En daar maak ik dan een Thaise curry van. O ja, daar gaat een half potje (tja, sommige dingen maak ik écht niet zelf) currysaus in. Doorgaans kan je de rest nog wel een week bewaren. Dus óf ik eet volgende week weer Thaise curry, óf ik maak er die week nog een spannende soep mee. En zo heb ik met een paar ingrediënten al voor drie dagen eten waarbij alles wordt gebruikt!

Om het mezelf makkelijker te maken heb ik ongeveer 20 favoriete recepten die goed op elkaar zijn af te stemmen. Op deze manier hoef ik nooit meer iets weg te gooien.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *