Oliebollenbeslag rijst niet

Waarschijnlijk ben je nu bezig met oliebollen te bakken. En merk je dat je beslag niet rijst omdat je gist te oud is.

Geen paniek! Want ook zonder gist kan je oliebollen bakken! Ga uit van het standaardrecept:

  • 500 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 7 gram gist
  • 1 á 2 eieren
  • 3 eetlepels suiker
  • snuf zout
  • olie om in te bakken

tip 1: Oliebollen met bakpoeder

Op 500 gram bloem en 500 ml melk vervang je het gist door ongeveer dezelfde hoeveelheid bakpoeder, dus 5 á 6 gram. Laat het een kwartiertje staan en je kan beginnen met bakken. Geen bakpoeder in huis? Lees dan tip 2!

tip 2: Oliebollen met baksoda

Heb je geen bakpoeder in huis, gebruik dan in plaats van gist, bakingsoda met een zuurtje. Baksoda ken je misschien ook onder de naam baking soda, bakzout, sodium bicarbonate, natriumbicarbonaat, zuiveringszout, dubbelkoolzure soda of E500. Kijk wel even of je baksoda nog goed is door het spul in een beetje water op te lossen. Bubbelt het? Perfect! Zo niet, dan kan je het niet meer gebruiken.

Op 500 gram bloem en 500 ml melk gebruik je 5 theelepels baksoda en 5 theelepels witte (wijn)azijn. In plaats van azijn (daar proef je ECHT NIETS van terug) kan je ook citroensap gebruiken. Of vervang de suiker door rietsuiker. Baksoda heeft een zuur ingrediënt nodig om te werken. Voeg het baksoda er op het laatste moment bij!

Begin direct met bakken.

Tenslotte

Heb je geen gist, bakpoeder of baking soda in huis? En heeft de winkel ’t ook niet meer? Of de buren? Tja, dan zal je er écht iemand op uit moeten sturen om nog een paar mooie bollen te scoren…

Maar met of zonder oliebollen: een heel gelukkig nieuw jaar!

Categorieën: blogrecepten

0 reacties

Help, mijn gist rijst niet! Eerst hulp bij brooddeeg dat niet rijst – keuken van Kniedelius · 31 december 2017 op 14:41

[…] je hier gekomen omdat je oliebollen beslag niet rijst? Ga dan direct naar 101 pagina bij oliebollen die […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *