Lekker synthetisch

Ook als je taarten bakt wil je wel eens een smaakje toevoegen. Lekker! Dan kan je grijpen naar de flesjes rozenwater of oranjebloesem. Je kan een zakje vanillesuiker gebruiken. Of je holt naar de plaatselijke toko voor een flesje vanille essence. Maar eigenlijk zijn dit allemaal chemische nabootsingen van het origineel. Als je niks anders in huis hebt, is het een prima alternatief. Maar je wilt geen chemische toevoegingen in je baksels en een zo natuurlijk mogelijke smaak. Dan ontkom je niet aan het zelf maken van je extracten. De vanille essence die je in de winkel koopt is opgebouwd uit synthetische geur en smaakstoffen. Vanille extract is getrokken van een echte vanillepeul.

Zelfgemaakt: vanille extract

Voor sommige cakes en taarten heb je vanillestokjes nodig. Die stokjes zijn best prijzig. Na het uitschrapen van het merg gooien de meeste mensen het weg. Wacht, stop, niet meer doen hoor! Want hiervan ga je heerlijk vanille extract maken. Dan kan dat flesje met overjarige chemische troep tenminste ook de deur uit!

Want vanille extract is heel eenvoudig te maken.

Wat heb je nodig

  • 4 uitgeschraapte vanillestokjes
  • 250 ml alcohol (Whisky, wodka, rum, gin. Wat je toevallig maar aan gedistilleerd spul in huis hebt)
  • een gesteriliseerd flesje
  1. Snijd de uitgeschraapte stokjes doormidden en stop ze in je flesje. Ze moeten in je flesje passen en helemaal onderstaan.
  2. Giet de alcohol bij de stokjes en sluit het flesje goed af.
  3. Laat één maand trekken. Je zal zien dat in die tijd je extract verkleurt.
  4. Na 4 á 6 weken kan je het extract gebruiken.
  5. Zorg dat de stokjes altijd onderstaan, dus vul je extract aan met alcohol. En elk nieuw stokje kan er gewoon bij!

En dan: experimenteren!

Nu weet je hoe makkelijk het is om vanille extract te maken. Dus experimenteer ook eens met andere aromatische kruiden. Bijvoorbeeld lavendel. Of rozemarijn! En als toegift: maak ook eens vanillesuiker of lavendelsuiker. Hoe? Neem een potje suiker en stop daar je vanillestokje in. Of een eetlepel lavendelbloesems.

Categorieën: blogrecepten

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *