Waarom zou je zelf wasverzachter maken

Net als wasmiddel-uit-de-winkel bevat ook wasverzachter kleur- en geurstoffen en andere chemicaliën. Daardoor past het niet echt thuis in een milieubewust huishouden. De meest belangrijke redenen voor zelf wasverzachter maken op een rijtje gezet:

  • Het is goedkoper dan een A of B merk
  • Het is minder belastend voor het milieu
  • Er is geen gebruik gemaakt van dierproeven
  • Je wasmachine wordt meteen kalkvrij gehouden, dus calgon is overbodig (bespaart ook weer…)
  • Als je last hebt van eczeem kan je nu wel wasverzachter gebruiken

recept 1: azijn als wasverzachter

zelf wasverzachter makenDit is werkelijk supersimpel.
Ga naar de winkel en koop een fles witte natuurazijn. Dat is het.

Maar waarschijnlijk heb je gewoon een fles in je keukenkastje staan om de sla mee aan te maken.
Een flinke scheut voor je was volstaat. Kniedelius schenkt ‘m over in een klein flesje. Dat staat wat sympathieker in het washok.
Deze wasverzachter combineert uitstekend met een diy wasmiddel waar zilversoda in zit. Normaliter wordt de werking van soda of azijn teniet gedaan wanneer deze producten gezamenlijk gebruikt worden. Maar bij de was wordt eerst het wasmiddel gebruikt en pas daarna de azijn. Daardoor zijn beide bestanddelen werkzaam. Enneh: je ruikt er echt niks van! Hier lees je hoe je zelf wasmiddel kunt maken.

recept 2: baksoda als wasverzachter

  • 250 ml natuurazijn
  • 250 gram bakingsoda / baksoda / zuiveringszout (als je niet precies weet wat dit is, lees dan het artikel wat is baking soda)
  • 500 ml water

Giet voorzichtig de natuurazijn bij de baksoda. Waarschijnlijk gaat je baksoda enorm borrelen, dus pas even op. Voeg dan het water toe.

Even schudden voor je een flinke scheut (ongeveer 50 ml) in je wasverzachterbakje giet.

Gaat het niet borrelen? Dan is je baksoda te oud. Omdat het zonde is om je mengsel weg te moeten gooien, is het verstandig om je baksoda eerst te testen. Dat kan je doen door een beetje water of azijn over wat baksoda te gieten. Als het borrelt is het goed.

recept 3: citroenzuur als wasverzachter

Meng 1 liter water en 6 eetlepels citroenzuur. Ook hier geldt schudden voor gebruik. In de praktijk gebruik je ongeveer 50 tot 100 ml per was. Citroenzuur kan je kopen bij de toko. Misschien klinkt citroenzuur een beetje eng, maar dat is het zeker niet. Je gebruikt het als je zelf limonadesiroop maakt, maar ook om gerechten een wat zure smaak te geven.

Welke wasverzachter ga jij maken?

je bent nu bij stap 2: schoonmaken
– maak zelf je schoonmaakmiddelen! –

Categorieën: zo begin je

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *