Waarom zou je zelf wasmiddel maken

Misschien sta je op het punt om milieuvriendelijker schoon te maken. En vraag je jezelf af “waarom zou ik zelf wasmiddel maken”.  Dan geeft Kniedelius antwoord:

  • Zelf wasmiddel maken met (Marseille) zeep is kinderlijk eenvoudig
  • Voor minder geld heb je hetzelfde resultaat
  • Je gebruikt een wasmiddel zonder fosfaten, kleur- en geurstoffen en andere chemicaliën
  • Het is het beste wasmiddel bij eczeem als je olijfzeep gebruikt

Ben je om? Lees dan vooral verder!

Zelf wasmiddel maken van zeep: welke zeep gebruiken

Zeep is zeep. Zou je misschien denken. Sinds mensenheugenis wordt zeep van rundervet en varkensvet gemaakt. Daardoor wordt je wasmiddel er niet diervriendelijker op.
Omdat je milieubewust wilt wassen geef ik je graag wat tips mee.

  • Aleppozeep is een zuiver plantaardige zeep op basis van olijfolie en laurierbes olie. De zeep bevat geen palmolie en parabenen en is niet getest op dieren. Echte Aleppozeep wordt gemaakt in Syrië.
  • De échte Marseille zeep wordt gemaakt door Marius Fabre. Ook deze zeep is zuiver plantaardig (olijfolie, soda en zout), bevat geen parabenen en is geheel dierproefvrij. Maar, en nu komt het: er zijn twee soorten in de handel. De groene olijfoliezeep is gemaakt van olijfolie. Het witte blok zeep bevat palmolie.
  • De blokken savon de Marseille zoals je die bij Dille en Kamille kunt kopen, worden gemaakt door savonnerie de Bormes. Er zijn drie varianten: de paarse bevat lavendel, de groene is van olijfolie gemaakt en de wittige variant bevat palmolie. Alle zepen bevatten geen parabenen en zijn zowel de ingrediënten als het hele product niet op dieren getest.
  • Tenslotte kan je ook wasmiddel maken van Sunlight zeep. Deze is gemaakt van rundervet, maar bevat geen palmolie. De zeep wordt op dieren getest.

Recept voor wasmiddel

Benodigdheden voor 5 liter

Zelf wasmiddel maken met

  • 80 gram zeep
  • eventueel 80 gram zilversoda. Maakt je witte was witter. (Let wel even op dat je geen aluminium pan en wasmachinetrommel hebt. Soda en aluminium gaan echt niet samen en ik heb geen zin in schadeclaims…lol)
  • 5 liter water
  • een grote pan waar je het wasmiddel in maakt en kan bewaren
  • eventueel een rasp
  • eventueel een (staaf)mixer
  • een waterkoker

Let op: wil je beginnen met 2,5 liter, halveer dan alle ingrediënten.

Stap 1Zelf wasmiddel maken met marseillezeep

Hak ongeveer 80 gram zeep van je blok en hak ’t in stukjes. Vaak schilfert de olijfzeep, dat hoef je niet te hakken. Het lost allemaal vanzelf in het water op.

Stap 2

Giet één liter kokend water in je pan en voeg al roerend de soda toe.

Stap 3

Als de soda is opgelost gooi je de zeep erbij

Stap 4

Giet het resterende kokende water op

Stap 5

Doe nu de deksel op de pan en laat het ongeveer 24 uur afkoelen. Misschien is het wasmiddel heel dik geworden. Pak dan je staafmixer en mix tot je een glad wasmiddel hebt.
Waarschijnlijk wordt het wasmiddel in de loop van de tijd wat klonterig. Giet er dan weer een beetje water bij, mixen en klaar. Als het water en zeep gaan scheiden, roer het dan goed om.

Stap 6

Lekker de was doen! Voor een volle wastrommel heb je ongeveer 200 ml nodig in een wasbolletje of het wasmiddelbakje.
Het kan zijn dat de je bij de eerste paar wassen zeepresten op je wasgoed vindt: dan heb je teveel wasmiddel gebruikt. Dus een beetje oefenen, maar na 10 wassen heb je echt door hoeveel je per was nodig hebt. Het wasmiddel doet het uitstekend op alle temperaturen!

Conclusie

Zoals je ziet is het zelf maken van wasmiddel een koud kunstje. De familie Kniedelius (man, vrouw, 1 stiefzoon in co-ouderschap) gebruikt ongeveer 2 blokken zeep á 600 gram per stuk per jaar. Dat is dus een jaar lang de was doen voor nog geen €16 euro!

En ben je toch bezig met je zelfgemaakte wasmiddel, dan ga je natuurlijk ook voor home made wasverzachter.

je bent nu bij stap 2: schoonmaken
– maak zelf je schoonmaakmiddelen! –

 

Categorieën: zo begin je

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *