Is milieubewust leven moeilijk?

Nee, groen leven is niet moeilijk. Als je weet waarom je groen wilt leven is het zelfs supersimpel. Je moet alleen voor jezelf op een rijtje hebben waarom je groener wilt leven en wat dat voor jou inhoudt. En daarvoor hoef je echt geen gedetailleerd plan te maken. Een nieuwe gewoonte aanleren kost ongeveer 30 dagen en dan gaat het vaak al na een paar dagen mis. Maar als je weet waarom je iets doet, ben je al veel gemotiveerder om vol te houden. En gaat het dan na een paar dagen mis, dan haal je je schouders op en gaat door met het aanleren van je nieuwe gewoonte. Wees dus lief voor jezelf en bedenk niet dat je vanaf morgen én vegetarisch wilt eten én de auto de deur uit doet én al je chemische schoonmaakmiddelen wegkiepert én alleen nog maar naar de biologische markt gaat voor je groenten én….bij het idee alleen al stop je meteen en voel je je heel erg slecht.

Maar stel, je wilt dit in de toekomst allemaal wel doen. Begin dan eens te bedenken wat groen leven voor jou inhoudt en of er alternatieven zijn. Is het voor jou haalbaar om direct de auto de deur uit te doen en alles met het OV en fietsje te doen? Zo ja, prima! Maar probeer het eerst eens een maand of twee of het werkelijk haalbaar is. Of kijk eens naar alternatieven als autodelen, greenwheels, een elektrische auto.

Zoek een krachtige reden om vol te houden

Wat het allerbelangrijkste is, is dat je met het aanleren van deze nieuwe levensstijl voor jou juiste en krachtige redenen gebruikt. Anders is het best lastig vol te houden. Want je ontkomt niet aan prikkels en invloeden van buitenaf waardoor je het gevoel krijgt je te moeten verantwoorden of dat het “op de oude manier toch makkelijker is”. Natuurlijk is het makkelijker! Maar vergeet niet dat je in een overgangsfase zit en dat is gewoon lastig. Vergeet niet dat je jarenlang hebt geleefd in een maatschappij waar makkelijk het motto is en waar milieuonvriendelijke dingen nog altijd het makkelijkst te verkrijgen zijn.

Een krachtige reden is iets dat zo omschreven is dat bij het denken eraan je pijn in je buik krijgt. Een voorbeeld. Van “plastic zakjes gooi je in de prullenbak, want dat hoort” krijg ik geen pijn in mijn buik. Maar bij het idee dat het plastic zakje naast de prullenbak ligt en door de wind wordt meegenomen, in het water belandt en wordt opgegeten door een eend die vervolgens aan het plastic sterft: daarvan krijg ik pijn in mijn buik. En dus zal ik altijd een plastic zakje buiten in de prullenbak gooien of meenemen en het bij het plastic afval doen of gewoon geen plastic zakje meer aannemen.

Alle begin is moeilijk

Stap 1. Bedenk voor jou één of meer redenen waarom je groener wilt leven

stap 2. Bedenk welke dingen jij zou willen doen om groener te leven. Houdt er rekening mee dat het (financieel) haalbaar moet zijn en kijk ook eens naar alternatieven.

Stap 3. Kies 1 reden die jij deze maand wilt veranderen

Stap 4. Geef 1 of 2 krachtige redenen waarom jij dit wilt veranderen

Stap 5. Begin! En lukt het even niet, dat is helemaal niet erg. Ga gewoon door! En hak het voor mijn part ik kleine stukjes: dus in plaats van cold turkey geen vlees meer eten, wordt eerst eens flexitariër (noot: lees je eerst heel goed als je zonder vlees wilt eten zodat je wel alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt, maar dit even terzijde)

Stap 6. Zit het na een maand in je systeem? Bevalt het? Kies dan een nieuwe gewoonte.

Categorieën: blogschoonmaken

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *