Wat is voedselverspilling

Juni staat bij Kniedelius in het teken van voedselverspilling. Want ook in de Keuken wordt nog veel weggegooid. Elke week kopen we brood in en gooien daar weer de helft van weg. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar natuurlijk ook verkwisting van euro’s.
Voedselverspilling, wat is dat eigenlijk?

Volgens de officiële definitie is er sprake van voedselverspilling, als voedsel dat voor menselijke consumptie bedoeld is, hier niet voor wordt gebruikt. We onderscheiden vermijdbare en niet vermijdbare voedselverliezen. De vermijdbare verliezen noemen we voedselverspilling. Het gaat dan om de eetbare delen van voedsel. Onvermijdbare voedselverliezen zijn bijvoorbeeld schillen, stronken, kaaskorsten, eierschalen, koffiedik, theeresten en vlees- en visresten (botten, graten).

Hoe voorkom je voedselverspilling

Dus die verschrompelde aardappel en die gerimpelde tomaten op de groente schaal zijn verspilt wanneer ze worden weggegooid. En dat is best zonde, want er is van die aardappels en tomaten nog best soep te maken. Maar ook van de onvermijdbare voedselverliezen kan  bouillon worden getrokken. Of de gootsteen preventief ontstopt, of als mest voor de planten gebruikt. En die stronkjes of bijna verlepte kruidenpotjes uit de supermarkt? Met een heel klein beetje goede wil kan je daar weer nieuwe plantjes van maken! Het is dus nuttig om anders te gaan handelen tijdens het kopen, koken en bewaren van voedsel.

Voedselverspilling: micro challenges!

De hele maand juni daagt Kniedelius niet alleen zichzelf maar ook JOU uit om mee te doen met één, twee of allebei de micro challenges. Via Facebook en Instagram geeft Kniedelius je tips om voedselverspilling zo veel mogelijk tegen te gaan. De challenges hebben per week een ander thema.

Meld je nu aan voor de challenges
maandag 5 – vrijdag 9: menuplanning
maandag 12 – vrijdag 18: jouw perpetuum voorraadlijst

DEZE CHALLENGE IS AFGELOPEN


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *