Tomatensoep als hoofdgerecht

makkelijke recept voor tomatensoep als hoofdgerechtMinimaal twee keer per maand maakt Kniedelius tomatensoep als hoofdgerecht. Belangrijkste ingrediënten: gezeefde tomaten én verse tomaten. Welke tomaten worden gebruikt is afhankelijk van het aanbod. Het is wel belangrijk dat het rijpe tomaten zijn. Koop je die harde tomaten bij de supermarkt, laat ze dan gerust een week (of twee) liggen om te rijpen. Let even op, een tomaat bewaar je buiten de koelkast! Het is ook niet erg als je tomaten tegen over rijpheid aanzitten. Tomatensoep is juist fantastisch om voedselverspilling tegen te gaan. Dus heb je in de aanbieding van die leuke cherrytomataatjes gekocht en niemand eet ze? Dan kunnen die hup de soep in. En natuurlijk eet de familie Kniedelius brood bij tomatensoep.

Voor een stevige tomatensoep zonder pakjes en zakjes (oké, zonder zakjes, want Kniedelius zou liegen als ze zonder pakjes zegt) die in 3 grote kommen past:

Wat zit er in tomatensoep

  • 4 middelgrote tomaten
  • 1 pak gezeefde tomaten á 500 ml (hoeft zeker geen fancy merk te zijn)
  • water om de soep naar eigen inzicht dunner te maken (de familie Kniedelius houdt van een stevig soepje, dus dat scheutje water is alleen om alle restjes uit het pak gezeefde tomaten te krijgen)
  • als je het lekker vindt: een uitje en/of teentje knoflook, geraspte kaas
  • kruiden naar smaak: peper, zout, paprikapoeder, chilipoeder, gedroogde dragon, peterselie uit je kruidentuin…
  • (olijf)olie

En nu, zelf tomatensoep maken

Voorbereiding

  • snijd je ui in ringen
  • snijd de tomaten in vieren
  • open het pak gezeefde tomaten

Bereiding

  • verwarm je pan voor op hoog vuur
  • voeg een scheut olie toe, verdeel over de bodem en wacht tot deze warm is
  • voeg peper en zout toe, roer even en zet het vuur wat zachter
  • bak de uit glazig
  • voeg de tomaten toe
  • giet de gezeefde tomaten in de pan
  • met een scheutje water dat je in het pak giet kan je ook het laatste restje uit het pak gieten
  • pers het knoflookteentje boven je soepje uit
  • laat een kwartiertje zacht pruttelen
  • met de (staaf)mixer mix je alles tot een gladde soep
  • als je het te dik vindt, voeg dan een beetje water of bouillon toe
  • kruid af met bijvoorbeeld paprikapoeder en dragon (maar gebruik gewoon wat jij lekker vindt en in huis hebt)brood-zonder-gist
  • giet het in een kom, strooi er desgewenst wat geraspte kaas overheen

Heerlijke snelle én goedkope tomatensoep met brood! Wil je écht culi zijn kan je ook een brood bakken zonder gist (binnen een uur klaar)!


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *