wat moet je in je voorraadkast hebben

download hier je basis voorraadlijst

de standaard boodschappenlijst

Stel: je staat net onder de douche om je haar te wassen en de shampoo is op. Balen! Afdrogen, aankleden, naar de winkel voor nieuwe shampoo en weer gaan douchen. Pielekes, de tandpasta is ook op. Als jou dit ook maar enigszins bekend voorkomt, dan is een perpetuum voorraadlijst jouw uitkomst! Een wát voor boodschappenlijst? Een eeuwigdurende boodschappenlijst is eigenlijk niets anders dan een lijst met artikelen die je altijd in huis moet hebben (zowel in je voorraadkast als in gebruik) om nooit meer mis te grijpen.

De eerste keer dat Kniedelius ervan hoorde was er een lichte verbazing: was dat nou écht nodig? Maar de lijst is al een dikke 10 jaar in gebruik en heeft al vele uitstapjes naar de supermarkt bespaard: omdat alles dat nodig is in de voorraadkast staat.

hoe werkt deze voorraadlijst

Het principe is heel eenvoudig. Je gaat voor je voorraadkast, koelkast, keukenkastje, badkamerkast en/of dressoir staan en schrijft alles op wat daar aan etenswaren, schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten en huishoudelijke producten  in staan. Op de voorraadlijst die je hieronder gratis kan downloaden heeft Kniedelius deze indeling al helemaal voor je gemaakt. Je hoeft dus alleen maar te kijken wat jij aan blikjes, flessen, pakken en verse producten altijd in huis wilt hebben. Met deze basislijst kan jij ALTIJD een maaltijd in elkaar zetten. De familie Kniedelius eet bijvoorbeeld wekelijks wel iets met aubergine. Dit staat dus op de voorraadlijst. Eet jij dat 1x per jaar, dan staat dat er bij jou dus niet op.

Wanneer je boodschappen gaat doen, kijk je op je lijst om te zien of er iets aangevuld moet worden. Kniedelius heeft standaard 3 blikken gepelde tomaten in huis. Dus als die week 2 blikken zijn gebruikt, komen er 2 blikken op de boodschappenlijst. Zodoende is er altijd een gevulde voorraadkast.
Er kan dus altijd spontaan iemand mee blijven eten. Als iemand midden in de nacht zin heeft om een taart te bakken, dan kan dat. En als het eten helemaal is mislukt kan er altijd nog een gevuld soepje in elkaar gezet worden.

voordelen

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je nooit meer misgrijpt. Maar het heeft ook een dieper effect. Door deze lijst wordt je bewust van wat je kookt en wat je daarvoor gebruikt. Je ontneemt jezelf eigenlijk de verleiding om dingen te kopen die je nooit gebruikt. Want wanneer je nooit appelmoes eet, waarom zou je het dan in huis hebben? Voor de zekerheid, als we een keer kip eten? Tegen die tijd ben jij allang vergeten dat je ergens nog een potje appelmoes hebt staan die dan waarschijnlijk al jaren over de datum heen is…

Je bespaart dus geld met deze lijst én je gaat voedselverspilling tegen. Helemaal als je ook nog eens een planning maakt wat je die week gaat eten.

download jouw digitale voorraadlijst

Hier kan je jouw digitale voorraadlijst gratis downloaden. Op je pc wordt ie automatisch als beschrijfbare pdf opgeslagen. Uitprinten is dus niet meer nodig, je kunt ‘m gewoon digitaal invullen.

wat moet je in je voorraadkast hebben

download hier je basis voorraadlijst

Wil je ‘m op je telefoon of tablet opslaan, doe dat dan in een pdf app als adobe acrobat.

Laat weten wat jouw ervaring met een perpetuum voorraadlijst is!


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *