Wat betekent groen voor jou?

Ik wil groener, duurzamer, ecologischer, biologischer leven! Je roept het, je hebt er een beeld bij. Maar wat betekent het eigenlijk voor jou? Betekent het dat je af en toe geen vlees eet, of dat je direct veganistisch wordt. Verkoop je de auto en doe je alles met de fiets en openbaar vervoer? Zet je de kachel een paar graden lager of verkoop je je huis en bouw je een zelfvoorzienend huis met zonnepanelen, windturbine en sedumdak? Groen zijn kent vele vormen. Van superdrastisch tot een beetje. Groen zijn is een keuze. Jíj bepaalt wat groen zijn is. Je hoeft niet én in een hutje op de hei zelfvoorzienend te wonen én veganist te zijn én geen afval te produceren én én én. Nee. Jíj maakt een keuze tot hoever je wilt gaan. Die keuzes hangen af van je gezondheid, je financiële ruimte, je normen en waarden in het leven. Een Joodse vriendin van mij heeft jarenlang twee “keukens” in haar huis gehad. Zuivel mocht niet in aanraking komen met vlees. Dat houdt in dat ze twee sponzen gebruikte, een zuivelafwas en vleesafwas had, twee serviezen gebruikte. Totdat ze ziek werd. Na lang ploeteren en gesprekken met de rabbijn heeft ze besloten dat het voor haar onhaalbaar is. “Je moet het niet doen als je gezondheid er slechter door wordt”.

Groen zijn is een keuze

Iedereen heeft een beeld van een vleeseter, een vegetariër, een veganist. In de ogen van de wereld leeft een veganist heel bewust met zijn omgeving en leeft een vleeseter er maar op los zonder rekening te houden met dieren- en plantenwelzijn. Maar wees eens eerlijk, klopt dat beeld wel?

Groen zijn is een keuze. Een keuze die gebaseerd is op jouw mogelijkheden. Als ik bijvoorbeeld weer vegetarisch zou eten (ik ben 10 jaar vegetariër geweest) zou ik binnen de kortste keren continue een loopneus en verstikkingsaanvallen hebben, omdat ik een histamine intolerantie heb en niet tegen vleesvervangers kan. Geloof me, ik heb alles geprobeerd om vegetarisch te kunnen blijven eten, maar dat heb ik helaas op moeten geven. Mijn gezondheid ging boven mijn ideologische keuze. Ben ik daarom slecht? Moet ik het leven van een kip, koe of lammetje boven mijn gezondheid stellen?

Groen zijn is een keuze. Als je op 500 meter van de supermarkt woont en je pakt de auto is dat een keuze. Misschien onbewust, maar het is een keuze. Je kan ook met de fiets, of lopend. Maar wellicht heb je een onzichtbare handicap en moét je wel met de auto. Als je groener wilt leven is het belangrijk om voor jezelf keuzes te maken. Waarom doe je iets of doe je iets niet. Is het voor jou financieel haalbaar om alles bij de biologische winkel te kopen? Doe dat dan vooral. Is dat voor jou niet haalbaar? Ga dan op zoek naar alternatieven.

Groen zijn hoeft niet te betekenen dat alles biologisch is. Groen betekent ook dat er minder CO2 uitstoot is. Dat je biefstuk niet vanuit Argentinië is ingevlogen. Je kan ook naar de plaatselijke boer gaan, of een plaatselijk moestuinproject steunen. Je kan ook alleen groenten uit Nederland eten. Je kan er ook voor kiezen om je eigen kruiden te kweken.

Groen zijn is een keuze. Hoe kijk jij naar chemische producten. Zijn die micro-beads in je douceschuim noodzakelijk, of zijn er alternatieven? Hoe belangrijk is het voor om Cif te gebruiken? Het alternatief kan baksoda zijn. Goedkoop, milieuvriendelijk, net zo schoon.Hoeveel waarde hecht jij aan een merk? Is Max Factor écht beter dan het huismerk van de Etos? Het ene is getest op dieren, het andere niet.

Groen zijn is een keuze. Wat is voor jou belangrijk?

Categorieën: blog

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *