De perfecte rijst koken is in beginsel niet zo heel erg moeilijk. Water in de pan, rijst erbij en koken die handel. Toch ging het bij Kniedelius geregeld mis en begon de maaltijd met minder rijst dan gepland. De rest was namelijk aangebrand… Zelfs mét een gebruiksaanwijzing. Maar met hulp van Gordon Ramsay kan het niet mislukken.

Hoeveel water bij de rijst

Je zou denken dat de hoeveelheid water waar je rijst in kookt niet uitmaakt. Maar met teveel water wordt de rijst één grote plakboel. Met te weinig brandt het aan. De beste verhouding is 1:1,5. Dus 1 eenheid rijst op 1,5 eenheid water.

Hoeveel rijst per persoon

Ja leuk. Doorgaans wordt er uitgegaan van een kopje rijst per persoon. Maar hoeveel is een kopje? Is dat een theekopje? Een espressokopje? Ga uit van ongeveer 100 gram ongekookte rijst per persoon. Dat is iets meer dan een halve cup (95 gram in Amerikaanse maat). Heb je geen cups in huis? Weeg dan een keer 100 gram rijst en zoek een kopje waar dit in past. Dit kopje gebruik je elke keer bij het rijst koken.

Welke rijst kan ik gebruiken

Om de perfecte rijst te koken kan je elke soort rijst gebruiken. Voor een droge rijst kan je basmati of jasmijn rijst gebruiken. Maar wil je kleefrijst, koop dan eens bij de Chinese supermarkt glutinious rice. Kleefrijst is iets anders dan plakkerige rijst. Plakkerige rijst krijg je door teveel water. En ziet er uit alsof het te lang in water heeft gelegen. Kleefrijst zijn mooie korrels die aan elkaar plakken.

Zo doe je dat: de perfecte rijst koken

voor 4 personen

Basmati of jasmin rijst

Spoel 400 gram rijst met behulp van een zeef af in koud water. Gooi de rijst in een pan. Wil je de rijst kruiden, gebruik dan 3 geplette kardemom peulen en 3 steranijsjes. Voeg ook peper en zout toe. Weet je nog, de verhouding is 1:1,5 Dus voeg 600 gram koud water aan de (gekruide) rijst toe. Deksel op de pan en breng de rijst snel aan de kook. Draai het vuur naar de laagste stand en laat 8-10 minuten zachtjes stomen. Niet spieken: laat de deksel op de pan! Verwijder tenslotte de kruiden en roer de rijst om.

Glutinious rijst

Spoel 400 gram rijst met behulp van een zeef af in koud water. Gooi de rijst in een pan. Wil je de rijst kruiden, gebruik dan 3 geplette kardemom peulen en 3 steranijsjes. Voeg ook peper en zout toe. Weet je nog, de verhouding is 1:1,5 Dus voeg 600 gram koud water aan de (gekruide) rijst toe. Deksel op de pan en breng de rijst snel aan de kook. Draai het vuur naar de laagste stand en laat 10 minuten zachtjes stomen. Zet daarna het vuur uit en laat nog 15 minuten nagaren. Tijdens dit hele proces niet spieken: laat de deksel op de pan! Verwijder tenslotte de kruiden en roer de rijst om.

Rijst koken met Gordon Ramsay – video

Categorieën: recepten

0 reacties

thaise curry – de keuken van Kniedelius · 8 maart 2017 op 17:23

[…] Strooi de dungesneden basilicum er overheen en serveer met rijst! […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *