Brood bakken zonder gist

Wil je geen gist eten? Of wil je brood bakken en je gist is op of te oud? Ga dan eens brood bakken zonder gist! Als rijsmiddel gebruik je baksoda met een zuur bestanddeel als karnemelk, yoghurt of zure melk.

Let er even op dat baksoda iets heel anders is dan bakpoeder! Heb je zelfgemaakt wijnsteenbakpoeder of zakjes bakpoeder in huis, dan kan je ook 1,5 theelepel hier van gebruiken. In plaats van de zure karnemelk of yoghurt gebruik je melk (zonder citroensap) of water.

Voor één brood, 4 personen

Wat heb je nodig?

Brood bakken zonder gist? Gebruik gewoon baking soda!

  • 500 gram bloem
  • 1/2 theelepel baksoda (ook bekend als baking soda en natriumbicarbonaat)
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 dl yoghurt of karnemelk
    • Heb je dat niet in huis, gebruik dan zure melk: roer 1 theelepel azijn of citroensap door 240 ml melk
  • Eventueel een cakevorm of gietijzeren (creuset) pan met deksel
  • Bakpapier of olie/boter om je vorm mee in te vetten

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (als je een pan als vorm gebruikt verwarm je deze zonder deksel mee)
  • Zeef de bloem met de baksoda en het zout boven een kom
  • Meng dit met de yoghurt, karnemelk of zure melk tot een slap deeg
  • Kneed het deeg maximaal 10 minuten op een met bloem bestoven werkblad tot het glad is (duw het van je af, gooi het op, rek het uit)
  • Bekleed je vorm met bakpapier of vet het in met olie of boter
  • Stort het deeg in het bakblik of maak een bol en lege deze op de bakplaat of in de pan. De bol hoeft echt niet mooi te zijn!
    • Wanneer je het brood in de pan bakt, sluit deze dan af met een deksel of aluminiumfolie
  • Snijd een kruis in je brood met een scherp mes en bestrooi het brood eventueel met bloem. Zorg voor zo’n leuk rustiek effect
  • Bak het brood in ongeveer 40 minuten tot het goudbruin is of een satéprikker er droog uitkomt. Of het brood klinkt “hol” als je tegen de onderkant klopt

In nog geen uur een heerlijk brood!

 

Categorieën: recepten

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *