Pretzels in Zürich

recept - Zelf zoute pretzels maken

Tijdens één van mijn vele tripjes naar Zürich at ik tijdens het voorjaarsfeest Sächsilüüte voor de eerste keer van mijn leven een pretzel. Ik kende deze dingen eigenlijk alleen maar uit Amerikaanse films, maar er straalde altijd een soort romantiek van af. Op een koude dag een pretzel eten die bij het pretzelstalletje aan een grote stok hangen. De vorm, de kleur, het zout: alleen al door er naar te kijken liep het water mij in de bakkes. Dus toen ik dan eindelijk voor het eerst levensechte pretzels aan een stok zag hangen, kocht ik meteen de grootste. Jongens, wat heb ik gesmuld. De smaak was nog beter dan ik mij had voorgesteld: het zachte brood met af en toe een tinteling van grof zout, heerlijk! Het was jammer dat ik na die grote pretzel meteen vol zat. En de volgende dag was de pretzelstal weg want Sächsilüüte was voorbij.

Zelf pretzels maken

Het spannendste onderdeel van pretzels maken is dat het deeg eerst wordt gekookt. Net als bij een bagel. Het maken van pretzels is een vrij tijdrovende klus van kneden en rijzen, maar het resultaat mag er zijn. Om te proberen heb ik het recept gehalveerd, maar in het vervolg maak ik er gewoon meteen 15, ze gaan toch wel op! Let er wel op dat je ze luchtdicht bewaard, anders zijn de volgende dag keihard…

Recept voor pretzels

Dit heb je nodig

Voor 15 grote pretzels:

  • 500 gram bloem
  • 15 gram verse gist of 6 gram gedroogde gist
  • 2 dl lauwwarm water
  • 20 gram boter
  • 1,5 dl lauwe melk
  • suiker
  • zout
  • grof zout of zout flakes

Voorbereiding

  • Los de gist op in 2 eetlepels lauwwarm water en een snufje suiker. Lees hier hoe je dat doet. Laat het mengsel 20 minuten staan tot het gaat schuimen.
  • Zeef de bloem met een theelepeltje zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en giet het gistmengsel er in.
  • Voeg 4 eetlepels lauwwarm water toe en roer dit door het gistmengsel. Neem daarbij een beetje bloem van de rand mee.
  • Dek het af met een uitgewrongen theedoek en laat het op een warme plek 10 minuten rijzen tot het begint te schuimen.

Bereiding

  1. Smelt in een steelpannetje de boter met de melk en de rest van het water. Zorg ervoor dat het niet kookt, het geheel moet lauwwarm zijn!
  2. Doe dit bij het gistmengsel en roer geleidelijk de bloem er doorheen tot het deeg makkelijk van de kom loslaat.
  3. Kneed het deeg 10 minuten door en laat het wederom afgedekt met een theedoek 30 minuten rijzen.
  4. Kneed het nogmaals 10 minuten en verdeel het in 15 stukken.
  5. Rol elk stuk uit tot het zo dik is als een potlood en 30 centimeter lang en vorm er een pretzel van.
  6. Dek ze af met een uitgewrongen theedoek en laat 10 minuten staan.
  7. Kook ondertussen 3 liter water met 2 eetlepels zout.
  8. Doe één voor één de pretzels er in en haal ze er met een schuimspaan uit zodra de pretzel naar boven drijft. Dit gebeurt vrijwel direct, dus vandaar dat je ze er niet allemaal tegelijk in moet kieperen.
  9. Laat de pretzels op een theedoek uitlekken (dit kan gerust dezelfde zijn die je bij het rijzen hebt gebruikt).
  10. Verwarm de oven voor op 230 graden en zet een braadslee of een paar bakjes met water op de bodem. Let op: je bakplaat moet er ook nog in passen
  11. Geef met een scherp mes in elke pretzel een paar inkepingen en strooi hier wat grof zout in.
  12. Leg de pretzels op een met bakpapier beklede of bloem bestoven bakplaat en schuif deze in de oven.
  13. Draai de oven terug naar 200 graden en bak de pretzels 20 minuten.

Koud opdienen.

 

Eet smakelijk!

recept - Zelf zoute pretzels maken

Categorieën: recepten

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *